Van 15 augustus tot en met 13 september 2024 loopt er een openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag van De Lijn die de komst van volledig elektrische bussen naar onze stelplaats in Kraasbeek mogelijk maakt.
U kan het dossier raadplegen op het omgevingsloket.
"Onze gemeente is de vergunningverlenende overheid en organiseert het openbaar onderzoek in kwestie", zo glundert burgemeester Rudi Beeken (Wij Tielt-Winge), meteen ook regisseur van wat er te gebeuren staat. "Op 13 augustus 2024 ontvingen we al gunstige adviezen van de hulpverleningszone en van de FOD Binnenlandse Zaken (ASTRID-veiligheidscommissie); Fluvius en het agentschap Wegen & Verkeer gaan nog volgen. Eigenlijk staan we gewoon te trappelen om het dossier te mogen vergunnen.".
Met invoering van de elektrificatie zullen er 44 bussen met verbrandingsmotor vervangen worden door 41 elektrische. Door die verandering zijn er in totaal minder stalplaatsen nodig: 43, als volgt verdeeld: 41 voor de elektrische bussen, 1 noodplaats en 1 plaats voor een dienstwagen. Er worden 41 laadpalen voorzien voor het opladen van die bussen.
De Lijn maakt van de gelegenheid ook gebruik om haar bestaande vergunning aan de actuele stand van de wetgeving aan te passen.
Als er geen beroepen volgen, dan is de kans groot dat de werken nog dit jaar van start gaan om in de loop van 2025 klaar te zijn. In dat geval komen de eerste reguliere Vlaamse elektrische bussen naar ... Tielt-Winge.
Al de milieuvoordelen van het project komen op het conto van ons lokaal bestuur omdat de CO2-reductie aan de standplaats van de voertuigen is gekoppeld. Nu de windturbines nog en het milieubroodje van onze gemeente is zo goed als gebakken!
Na de publicatie van deze bijdrage kregen we reactie vanuit de oppositie dat deze stelplaats geen meerwaarde zou betekenen voor Tielt-Winge en ook dat we beter zelf zouden investeren in plaats van dat door de private sector en andere overheden te laten doen. Met die stellingen is Wij Tielt-Winge het fundamenteel oneens om de volgende redenen:
1. Het behoud van de stelplaats in Kraasbeek heeft niet enkel een historische achtergrond (de komst van een tramstatie aan het einde van de 19e eeuw met tewerkstelling voor de ganse buurt en sterk verbeterde transportmogelijkheden van en naar de vier omliggende steden), maar is actueel een meerwaarde voor de mobiliteit in Tielt-Winge omdat wij daardoor inzake openbaar vervoer veruit de best bedeelde landelijke gemeente van de streek zijn. Wie daaraan twijfelt moet dat maar eens vragen aan bijvoorbeeld Scherpenheuvel-Zichem of kortenaken.
2. Tielt-Winge is niet te beroerd om zelf te investeren, maar als je de regie voert van de investeringen waartoe anderen bereid zijn, dan hoef je daarvoor de centjes van de eigen bevolking niet te gebruiken. Waarom zouden we alles in eigen beheer doen als er anderen daartoe bereid zijn? Zo blijft er voor ons marge over om extra zaken te realiseren waarvoor er geen externe animo is, zoals bijvoorbeeld de nieuwbouw van een sportpark, een gemeenschapscentrum en een bibliotheek. Precies omwille van dat beleid is Tielt-Winge de sterkste groeier van onze regio.
ROB TV bracht hierover op vrijdag 23 augustus 2024 een leuke reportage, waarin er wat twijfels blijven bestaan over de voorspellingen van onze burgemeester. Wait and see!