Sla navigatie over

Gemeenteraad volgt burgemeester inzake openbare verlichting

Dimmen simulatie

Sinds oktober 2023 debatteerde de gemeenteraad in Tielt-Winge over de openbare verlichting in de gemeente.

Die werd naar aanleiding van de energiecrisis en met goeie bijkomende argumenten 's nachts gedoofd.

In de periode van discussies is de verlichting op kosten van Fluvius blijven branden omwille van een technische aangelegenheid.

De raad heeft op donderdag 16 november 2023 de knoop doorgehakt met een wisselmeerderheid van Open Vld, Vooruit en N-VA.

Het amendement van CD&V om de gemeente nog verder te verduisteren om te besparen in plaats van te verlichten zonder meerkost haalde het niet, ondanks de steun van Groen.

"Er blijven sterke argumenten om de openbare verlichting 's nachts gedoofd te houden zoals verdedigd door CD&V en Groen", zo verduidelijkt burgemeester Rudi Beeken (Open Vld). "Daarom steunde ik het voorstel van Vooruit in oktober 2023 dat er op neer kwam dat de openbare verlichting gewoon terug werd aangezet niet. Het voorstel van onze coalitiepartner kon ons evenmin bekoren omdat zij verder in de vooravond al wensen te dimmen in combinatie van het doven in het holst van de nacht. Dat komt er in feite op neer dat het nog donkerder zou worden in het dorp. Samen met Fluvius was ik in de gelegenheid om een "dieper dimmen"-schema voor te stellen en dat werd dus aanvaard door een meerderheid van 12 raadsleden op 18 aanwezigen.".

Even verduidelijken: in oktober 2022 opteerde de raad op voorstel van schepen van Openbare Werken Gunther Clinckx (Open Vld) voor het scenario "doven 23H5VRZA". Dat zorgde voor een besparing van 21% ten opzichte van een ganse nacht verlichten.

De raad heeft nu gekozen om daarvan af te stappen en het scenario te vervangen door de formule "BPIV UNI 20-22-23/DIM/4-5-6 VRZA50". Ten opzichte van diens voorganger D23H5VRZA is er geen verdere besparing; "ongeveer gelijk" volgens een bericht van Fluvius van 27 oktober 2023.

Deze "dieper dimmen"-aanpak is in primeur mogelijk voor Tielt-Winge omdat wij op het ogenblik van het voorstel al ongeveer 80% LED-verlichting hadden (ondertussen nog uitgebreid).

Wat is "dieper dimmen" precies? De openbare verlichting gaat om 20u00 al naar 75% licht, om 22u00 naar 50% en om 23u00 naar 30%. Vervolgens om 4u00 terug naar 50%, om 5u00 naar 75%, en om 6u00 naar 100%.

Op vrijdag en zaterdag volgen de lampen de 2e grafiek: om 22u00 naar 75% en om 0u00 naar 50%; en andersom om 6u00 naar 75% en om 8u00 naar 100%.

Dus: het licht gaat terug aan, op vrijdag en zaterdag altijd aan 50%, voor zondag en de rest van de week dimmen we naar 30% in het holst van de nacht.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder