Sla navigatie over

Geen aanplant van kattenstaart of smeerwortel aub

Kattenstaart

Consternatie tijdens de gemeenteraad van 20 juni 2024 over de buitenaanleg van het te renoveren voormalige gemeentehuis in de deelgemeente Houwaart.

Over het dossier zelf schreven wij U nog diezelfde dag; nu gaan we graag wat dieper in op een op 18 juni 2024 door raadsvoorzitter Agnes Van de Gaer (Open Vld) schriftelijk ontvangen voorstel.

Meer bepaald stelde de Vlaams-nationalistische oppositie voor om de voorziene wadi ecologisch aan te planten met "bv. met kattenstaart en smeerwortel".

De ganse raad ging er van uit dat men naar heermoes (Equisetum Arverse) verwees, in de volksmond ook wel kattenstaarten of paardenstaarten genoemd; een hardnekkig onkruid dat zeer snel woekert, al snel een uitgebreid wortelnetwerk om zich heen creëert en men vrijwel overal tegenkomt: tussen voegen, braakliggend land, in het gazon en in de moestuin.

En ook het smeerwortelvoorstel viel in slechte aarde omdat het een erg lastig te bestrijden onkruid is, dat tot diep in de grond wortelt en giftig is voor mens en dier. Zoiets aanplanten in een speelpleintje waar kleine kinderen opgevangen worden lijkt toch geen toonbeeld van doordacht beleid te zijn.

Mogelijks doelde de indiener met haar eerste voorstel op de Lythrum Salicaria, maar twee derde van wat er van haar fractie resteert was afwezig en de aanwezige fractieleider-voorzitter voelde zich niet geroepen om tussen te komen.

"Ook op het voorstel van eetbare bodembedekkers kon ik onmogelijk ingaan", zo rond schepen van Patrimonium Gunther Clinckx af. "Niet weinig ouders stellen aan onze buitenschoolse opvang strikte eisen waaraan wij graag tegemoet komen; vanalles opknabbelen dat buiten op de speelplaats groeit is daar vaak niet compatibel mee. Het waren in ieder geval erg merkwaardige voorstellen die weinig blijk geven van enige bestuurservaring.".

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder