De Raad voor Verkiezingsbetwistingen is een onafhankelijk Vlaams administratief rechtscollege dat bezwaren behandelt die tegen een gemeenteraadsverkiezing worden ingebracht, die de juistheid nagaat van de zetelverdeling tussen de lijsten en van de rangorde waarin de raadsleden en de opvolgers gekozen zijn verklaard.
Over dat laatste onderdeel blijkt er binnen cd&v+Groen onenigheid te zijn, waarbij er op dinsdag 29 oktober 2024 een door cd&v gesponsord bezwaar werd ingediend door plus tegen Groen.
"Elke kandidaat kan binnen 40 dagen na zondag 13 oktober 2024 een bezwaar indienen bij de Raad, die uitspraak moet doen binnen 35 dagen", zo deelt burgemeester Rudi Beeken (Wij Tielt-Winge) mee. "Concreet houdt dat in dat het verzoekschrift om de verkiezing in Tielt-Winge gedeeltelijk ongeldig te verklaren alvast tijdig ingediend werd. Als er geen uitspraak is binnen de 35 dagen vanaf de indiening van het bezwaar, dan wordt de afgekondigde uitslag definitief; men kan dan nog wel een beroep aantekenen bij de Raad van State.".
In onze zaak 2425-RVERKB-0004 staat vast dat, zo de Raad zou gebruik maken van de haar verleende 35 dagen, de installatiezitting van de nieuwe gemeenteraad in Tielt-Winge in het gedrang komt. Die vindt weliswaar plaats na de termijn van 35 dagen, maar in de dagen daaraan voorafgaand worden er een rits van voordrachtakten verwacht voor raadsvoorzitter, schepenen en politieraadsleden. Zo'n tijdige voordracht lijkt voor niemand mogelijk wanneer het verkiezingsresultaat niet vast staat. Zou dit de verandering zijn waarvoor cd&v plus Groen lijkt te opteren?
"Ik heb op het hoofdbureau waar de resultaten opgeteld werden geen onregelmatigheden vastgesteld", zo deelt hoofdgetuige Jo Peeters (Wij Tielt-Winge) mee. "Ook onze getuige in telbureau 1 waar het voorgehouden euvel begaan zou zijn heeft geen opmerkingen in het proces-verbaal laten opnemen. Wij hadden wel voornamelijk aandacht voor onze eigen lijst, maar ik was in goed gezelschap van de voorzitter van cd&v, die getuige was voor cd&v plus Groen in het gemeentelijke hoofdbureau en die in de enige zitting die hij bijwoonde evenmin iets in het proces-verbaal heeft laten opmerken. Dat laatste lijkt een argument contra te zijn voor hen die tegen zichzelf procederen. In geval er tot een hertelling zou besloten worden, dan zullen wij evident bijzondere aandacht besteden aan de behaalde voorkeurstemmen van die partij.". Wie onze getuigen waren, maakten wij al eerder bekend.
"Mijns inziens waren er ook andere oplossingen mogelijk dan een formele procedure", zo gaat afdelingsvoorzitter Armand Willems (Wij Tielt-Winge) verder. "Indien binnen cd&v plus Groen iedereen het er over eens zou zijn dat er inderdaad gewoon een administratieve vergissing begaan werd, dan kon Groen ook afstand doen van het bijgevolg onterecht bekomen mandaat en op die wijze plus als eerste opvolger in de raad laten komen. Omgekeerd, indien cd&v van oordeel zou zijn dat plus en Groen een meerwaarde in hun fractie en bij uitbreiding in de gemeenteraad zijn, dan kon er ook gevraagd worden aan één van de vijf cd&v-verkozenen om het behaalde mandaat niet op te nemen en zo de beide andere partijen aan boord te houden. Gezien cd&v in Tielt-Winge blijkbaar toch de coalitiepartner vrij kan kiezen, mag het geen probleem zijn om voor diegene die zich in het partijbelang opoffert een interessant ander mandaat buiten de raad te vinden.".
Wij kijken alvast uit naar de nota's die de Groene kandidaat van wie de verkiezing wordt betwist en de cd&v-kandidaat van wie de verkiezingsrang wordt betwist, kunnen indienen binnen een vervaltermijn van 15 dagen die ingaat op de dag na de kennisgeving van het verzoekschrift. De zitting is openbaar; misschien trekken we voor de gelegenheid wel naar Brussel ... .