Sla navigatie over

Asfaltlaag Schoonderbeukenseweg volledig vernieuwd.

Schoonderbeukenseweg

Naar aanleiding van het feit dat burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) opmerkte dat het agentschap Wegen & Verkeer (AWV) de toplaag in asfalt in haar deel van de Schoonderbeukenseweg (N258) al twee keer vernieuwde, liet schepen van Openbare Werken Gunther Clinckx (Open Vld) het college van burgemeester en schepenen op 27 september 2022 een dossier goedkeuren waarbij ook het lokaal bestuur Tielt-Winge haar deel van diezelfde baan zou heraanleggen tussen de kruispunten met de Dorpsstraat en de Berkendreef.

Om minder verkeershinder te veroorzaken en tot een technisch beter resultaat te komen werd er op 13 december 2022 besloten tot een meerkost van € 6.512,83.

Net zoals de Vlaamse overheid liet ook ons bestuur de fietspaden in beton ongemoeid; ze werden enkel vrijgemaakt van aarde en begroeiing, en ter hoogte van het kruispunt met de Zavelstraat werden ze ook in het rood gemarkeerd zoals in de rest van de gemeente.

Een fietser reclameerde en vroeg zich af waarom er van de gelegenheid geen gebruik gemaakt werd om de fietspaden mee te asfalteren. Dat zorgt immers voor meer fietscomfort.

Tot verrassing van menigeen had Tielt-Winge daarover wel degelijk nagedacht en besloten om dat niet te doen. Hier zijn onze argumenten:

1. Door het actuele gebruik van twee verschillende materialen is de rijbaan visueel drie meter smaller. Dat is ter plaatse nodig omdat chauffeurs van de autostrade afkomen en geen aanmoediging behoeven om aan 120 km/u de bebouwde kom van de deelgemeente Tielt in te vliegen.

2. Om de fietspaden te asfalteren zou de beton daarvan eerst moeten worden gefreesd, om nadien langse en dwarse zaagsnedes te maken over het ganse gemeentelijke traject om barsten en afbrokkeling te voorkomen. Dat zou het werk veel langer laten duren en de kosten sterk laten stijgen. Bovendien zou enkel het gemeentelijke deel gedaan worden en niet dat van het gewest. Op ons grondgebied alleen zijn er over 500m al drie verschillende aanlegwijzen van dat fietspad; niemand lijkt vragende partij te zijn om er daar nog een vierde bij te doen.

3. De gemeente heeft er in de voorbije jaren telkens bij een overleg met AWV op aangedrongen om samen eenvormige fietspaden aan te leggen vanaf het einde van de bebouwde kom van de deelgemeente Tielt tot aan de N10 (baan Aarschot-Diest) in Scherpenheuvel-Zichem. Helaas was er tot nog toe alleen maar Vlaams geld voor een trajectcontrole en niet voor veilige fietspaden, die zeer eenvoudig vrij liggend zouden kunnen aangelegd worden in het brede openbaar domein van de N258.

In die optiek juichen wij de reclamatie wel toe; niettemin was de toplaag in asfalt op ons gedeelte aan vervanging toe en werd er daartoe terecht € 60.000, - geïnvesteerd.

ROB TV nam daarover interviews af: de fietser maakte bij die gelegenheid gebruik van de nieuwe asfaltlaag en de burgemeester reed op de vrijgemaakte betonnen fietspaden. Kwestie van gelijk oversteken.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder